Els cossos estranys a l’ull, una urgència oftalmològica. Síntomes i tractament

 

cos estrany

cos estrany que ha penetrat dins l’ull

 

Amb freqüència em truquen propietaris perquè al seu gos se li ha ficat alguna cosa a l’ull, té l’ull vermell, té lleganyes als ulls, tanca l’ull de forma repentina… i tot i que això pot tenir multitut de causes diferents, una de les possibilitats és que tinguin un cos extrany a l’ull. Això és una urgència oftalmològica, i avui us vull parlar d’aquest tema, perquè pot arrivar a ser molt greu i hem d’actuar ràpidament. És el que marcarà la diferència entre salvar l’ull o no.

Els objectes extranys a l’ull poden ser de qualsevol naturalesa. Els més freqüents són els vegetals, com les espigues o els pinxos. També podem trobar objectes extranys metàlics, balins etc. És una situació que ens podem trobar en qualsevol raça de gos i sexe, però per raons òbvies, en animals joves i gossos de treball és més probable que passi. Els gats que tenen accès a l’exterior també tenen un risc elevat de patir aquest tipus d’accident.

 

cuerpo extraño ocular

cadell amb un tros vegetal a la còrnia

Síntomes de tenir un objecte a l’ull

No tots els casos tindran els mateixos síntomes, es clar. A més, alguns animals no manifesten tant el dolor. Però si observem qualsevol d’aquests signes, podrem tenir una idea i actuar de la millor manera possible. Si el teu gos o gat:

  • tanca l’ull de forma repentina
  • té llagrimeig excessiu
  • té lleganyes espeses o verdes
  • té sang a l’ull
  • l’ull es veu tèrbol o entelat
  • té un objecte a l’ull (a la seva superfície o a dins)
  • no es deixa obrir l’ull
  • ha passat al tornar de passeig
  • té l’ull vermell

Si té tots o part d’aquests síntomes, és molt probable que tingui un objecte estrany a l’ull. Com veus, són signes de dolor bastant evidents. Si no té un cos extrany a l’ull, igualment s’ha d’avaluar. Recorda que el teu gos pot tenir dolor a l’ull sense necessitat de cridar o queixar-se, hem d’estar atents.

Els cossos estranys als ulls poden ser relativament grans, com una espiga, i també poden ser molt petits, gairebé com una mota de pols. I no per ser petits fan menys mal. La superfície ocular, la còrnia, és molt rica en terminacions nervioses i fins i tot un objecte molt petit pot produir un dolor molt intens.

Les espigues, per la seva forma característica, afilades per un extrem i amples i amb “pèls” per l’altre, una vegada que han entrat, van avançant. Això pot ser un desastre per l’ull. Però és que, a més, poden quedar-se allotjades a la membrana nictitant (tercera parpella) o migrar cap a espais més profunds.

Un altre objecte que ens podem trobar són les restes vegetals, fustes, llavors, resquills etc. Aquests es solen quedan a la superfície de l’ull, enganxats per la tensió superficial de la pel.lícula llagrimal. Però no us confieu, també me’ls he trobat intraoculars!

Si el nostre gos o gat té un objecte a l’ull, podem pensar que el veurem segur, però no sempre és així. A vegades són molt petits, o estan en zones que no es veuen fàcilment. O senzillament la nostra mascota no ho manifesta de cap manera.

Què he de fer si el meu gos o gat té un cos estrany a l’ull

El primer i més important: mai tirar de l’objecte ni ficar el dit ni cap instrument ni res per l’estil a l’ull. Repeteixo: mai. Per què? perquè és extremadament perillós. El podem introduir més profundament, el podem contaminar o infectar, la nostra mascota es pot moure, podem produir lesions, podem produir-li un dolor innecessari…

Aleshores què faig?

Has d’agafar gasses i suero fisiològic i irrigar l’ull abundantment. Obrint una mica les parpelles però sense apretar o pressionar gaire. Amb una gassa aniràs netejant les secrecions que hi puguin haver enganxades a la pell. No s’ha de tocar mai l’ull directament amb la gassa, només la pell de les parpelles. I de seguida el portaràs al veterinari, fins i tot si allò que tenia enganxat ha sortit amb la irrigació. Hi poden haver lesions que s’han de supervisar, o es pot haver fet una úlcera cornial per exemple.

 

espina que ha penetrado el ojo

espina que ha penetrat l’ull

Com es tracta un cos estrany a l’ull

Una vegada a la consulta, veurem quines ferides ha deixat el cos estrany, si hi ha laceracions, úlceres cornials, si hi ha indicis d’infecció o si hi ha hagut penetració a l’interior. Després, amb aquesta informació, decidirem el millor tractament. Si encara hi ha alguna cosa, procedirem a l’extracció del cos estrany. Pot ser necessari aplicar anestèssic local, i en alguns casos és imprescindible realitzar una sedació general.

És molt important que l’animal estigui inmòvil mentres manipulem l’ull. Una contenció massa forta pot fer més mal que res, inclús hi pot haver una perforació si exercim massa pressió. Una sedació o anestèssia en molts casos evita que la nostra mascota tingui dolor, ens permet una millor visualització de l’objecte i una millor presa de decisions, i evita complicacions innecessàries.

Opcions de tractament

En els casos en els quals no es pot extreure directament amb pinces o irrigació, ja sigui perquè el cos estrany és profund, està penetrant a cambra anterior o en els casos en els que hi ha hagut danys greus, es recomanarà una intervenció. Aquesta intervenció pot ser relativament senzilla o molt complexa. A vegades és suficient amb extreure amb una agulla hipodèrmica i suturar la còrnia si cal. En canvi, a vegades és necessari extreure coàguls de sang, reintroduir teixits de l’ull que estaven protruïnt, i col.locar empelts cornials.

En alguns casos, si hi ha hagut lesions en el cristalí, fins i tot haurem de realitzar una cirurgia de catarates. Un cristalí danyat pot produir una reacció inflamatòria imparable només amb medicació. I per últim, en els casos més greus amb danys massius intraoculars, sense possibilitat de recuperació funcional, es pot recomanar l’enucleació.

La intervenció ocular anirà acompanyada en tots els casos d’un collar isabelí (la famosa campana) i de medicació oral i local en gotes, perquè el nostre pacient segueix siguent pacient després de la intervenció. S’ha de supervisar la cicatrització, evitar infeccions, i controlar la dolor. Mira aqui com s’apliquen els medicaments oftàlmics.

Per desgràcia, veig gats víctimes de trets amb certa freqüència. Això també pot passar als gossos, però he de dir que en veig més casos a gats. En aquests casos, o si hi ha altres ferides, primer s’hauràn de valorar totes les lesions i estudiar si l’animal pot suportar una anestèssia o si s’ha de retrassar fins que estigui estable.

En resum, un cos estrany és una situació d’urgència. S’ha de treure el més aviat possible per evitar danys, i el tractament dependrà de les lesions que hagi ocasionat. El que has de fer a casa és netejar amb suero fisiològic abundantment però amb molta cura i anar al veterinari el més aviat possible.

cos estrany cornial curat

mateix cadell amb ull curat

 

ojo tras la extracción del cuerpo extraño

ull després de l’extracció d’un cos estrany

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Categories: