Úlcera indolent: tot el que has de saber

 

úlcera indolent en procés de cicatrització

úlcera indolent en procés de cicatrització

 

Avui us parlaré sobre la úlcera indolent, una malaltia molt freqüent en les nostres mascotes i que a la clínica veiem molt sovint. Segur que moltes vegades t’has preguntat què és o com es tracta.

Què és una úlcera indolent?

Primer de tot, què és una úlcera corneal indolent? es tracta de la úlcera corneal canina recurrent més freqüent. Les veiem en gossos de mitjana o avançada edat sobretot. Les races braquicèfales o de morro xato estan predisposades, però qualsevol raça es pot veure afectada.

És una malaltia dolorosa que pot durar de setmanes a mesos fins que es resol del tot. Típicament són úlceres corneals superficials amb les vores no adherides i sense afectació de capes més profundes. Es produeix perquè no hi han les adhesions normals entre les cèlules de l’epiteli corneal, i en alguns casos perquè es diposita una membrana que impedeix l’adherència.

Hem de sospitar d’una úlcera indolent si aquesta dura més d’una setmana en curar, però és molt important diferenciar-les d’altres tipus d’úlceres cornials, ja que el tractament seria completamen diferent, així com el pronòstic.

Les úlceres indolents reben diferents noms, com ara “úlcera tórpida”, “úlcera del Boxer”, SCCED (de l’anglès spontaneous chronic corneal epithelial defect), per nombrar-ne només alguns.

Tractament

S’han proposat diferents tractaments, tant mèdics com quirúrgics, per solucionar les úlceres indolents,  i has de tenir en compte que és una malaltia que, per les seves característiques, triga com a mínim entre 1 i 2 setmanes en cicatritzar, fins i tot mesos. Els objectius del tractament són:

 

  • alleujar el dolor, evitar infeccions i facilitar el creixement del nou epiteli

 

  • eliminar l’epiteli corneal no adherent i promoure un nou epiteli amb bones adhesions

 

Gairebé sempre comencem amb un tractament mèdic i amb un desbridat manual sota anestèsia tòpica. Aquest és el primer pas i té un elevat percentatge d’èxit.

En els casos en els quals el resultat del desbridament no és satisfactori, es realitza una queratotomía superficial després del desbridament.  Amb aquesta cirurgia s’aconsegueixen taxes elevades d’èxit, però tot i així no tots els casos responen positivament i s’han de fer altres tractaments.

Existeixen altres procediments quirúrgics que suposen gairebé un 100% d’èxit, però que impliquen anestèssia general, equipament especialitzat i microscopi quirúrgic. A més, al tractar-se de tècniques més agresives, poden deixar més cicatriu a la còrnia. Tots aquests tractaments quirúrgics necessiten un tractament mèdic adjuvant, que pot variar en funció del pacient.

És un problema tant freqüent a la consulta d’oftalmologia que s’investiguen continuament nous tractaments mèdics i quirúrgics. Un dels darrers tractaments proposats que segons articles publicats té un percentatge de curació de més del 90% és el desbridament amb una fresa oftàlmica o Diamond Burr. Té l’avantatge que es pot realitzar amb el pacient despert o sedat si cal. És la tendència actual en oftalmologia veterinària, ja que ofereix molts bons resultats i és mínimament traumàtica.

 

úlcera corneal indolent bulldog

ulcera indolent vascularitzada en un boxer

ulcera indolent vascularitzada en un boxer

 

A VetVisió tractem úlceres indolents de forma mèdica i quirúrgica. Trucan’s si necessites més informació sense compromís.

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Categories: