Quistes uveals en el gos

P1040931

 

P1050079

 

¿Quiste uveal, tumor, cos extrany… què és aquesta taca a l’ull?

Els quistes uveals es veuen amb certa freqüència en els nostres gossos. Els podem observar a totes les races però sobretot al Golden Retriever i Labrador Retriever. Principalment observarem una massa de color marró més o menys claret o fins i tot negre a la cambra anterior, de forma esfèrica, però també pot ser ovalada o allargada.

Poden ser únics o múltiples, i estar a un o a ambdòs ulls.  Solen trobar-se flotant lliurement, però també poden passar al vitri o adherir-se a altres estructures intraoculars.

Poden estar produïts per traumatismes o inflamació, però la major part dels quistes uveals són espontanis. Sorgeixen de l’epiteli pigmentat posterior de l’iris o de l’epiteli del cos ciliar, i els podem veure a flotant a la cambra anterior, adherits a l’endoteli corneal, o al vitri.

Es considera un procés benigne en la majoria dels casos, però tanmateix és molt important, quan detectem una massa a l’interior de l’ull, fer un examen oftalmològic complert, ja que podriem estar davant d’un tumor, o podrien estar incrementant la pressió intraocular.

A més, tenen seqüeles potencials, com alteració de la visió, opacitats a l’endoteli corneal, interferència amb el moviment de l’iris i glaucoma. Golden Retrievers i Gran Danès estan predisposats a patir glaucoma associats als quistes uveals, amb tractament difícil i pronòstic reservat.

El tractament dels quistes consisteix en l’observació i vigilància o en l’extracció quirúrgica, en funció de la simptomatologia que produeixin.

Si vols veure com s’extreu un quiste uveal, clica aquí. La contrasenya per mirar el video és: vetvisio.

Mateix pacient després de l'extracció quirúrgica dels quistes

Mateix pacient després de l’extracció quirúrgica dels quistes

 

 

Si creus que el teu gos pot tenir un quiste uveal, trucan’s!

Categories: