Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/27/d467263358/htdocs/hosting_clients/ocularisveterinaria/wp-content/plugins/wp-socializer/core/share-counter.php on line 133La processionària del pi, una urgència oftalmològica en el gos

Cicle de l’eruga processionària

La processionària del pi o eruga del pi és una fase larvària de l’arna Thaumetopoea pityocampa, que a finals de l’hivern o principi de primavera forma unes fileres serpentejants, molt perilloses per les nostres mascotes i per nosaltres.

oruga del pi

oruga de la procesionaria

Només durant la fase d’eruga és perillosa, l’arna és inofensiva. La fase larvària consta de 5 etapes, i és durant les tres últimes que l’eruga té els seu pèls urticants. L’eruga processionària forma uns sacs blancs als pins on viuen en comunitat els seus individus, i al vespre surten per alimentar-se de l’arbre.

niu de processionaria

sac de procesionaria

Entre febrer i març, quan han arrivat a la darrera etapa larvària, surten del niu i la colònia es desplaça formant una llarga processió, d’aquí el seu nom. En aquest moment és quan resulten més perilloses, ja que els nostres gossos s’acosten i els hi produeixen una reacció alèrgica molt intensa.

La colònia avançarà fins trobar un terreny adeqüat on enterrar-se i acabar el seu cicle vital. L’eruga processionària s’enterra i a l’estiu surt transformada en arna, aquesta vegada inofensiva. La papallona es reproduirà i posarà ous als pins, començant un altre vegada el seu cicle.

Símptomes de la reacció al.lèrgica als ulls per l’oruga del pi

Les causes de la reacció a la processionària del pi són els seus pèls urticants, que es desprenen del seu cos i poden trobar-se al terra, troncs o qualsevol lloc per on hagi passat l’oruga. En aquest article parlem sobre la reacció de la processionària als ulls, però recorda que també pot donar urticàries a les potes i al cosa, i reaccions greus a la llengua o boca.

El quadre típic és el d’un gos que torna del passeig per la muntanya i comença a refregar-se els ulls. També podem veure inflamació, envermelliment, parpadeig excesiu, mantenir els ulls tancats o fins i tot no deixar-se tocar. La reacció sol ser molt ràpida, en qüestió de minuts veiem com es troba cada vegada pitjor i com canvia l’aspecte de l’ull.

Existeixen estudis en medicina human que descriuen el dolor com de sensació de cos estrany o esgarrapada. Pots veure un article sobre els cossos estranys cornials aquí.

Com es tracten les lesions produïdes per l’eruga del pi en el gos

El més important a tenir en compte és la rapidesa. Si els símptomes es tracten aviat, el pronòstic pot ser molt bo, però si es deixa, hi pot haver compromís de l’ull i de la vista.

El tractament consisteix a eliminar els pèls urticants mitjançant hidropulsió. En alguns casos pot ser necessari sedar al pacient per eliminar-los en la seva totalitat. Són molt petits i poden ser difícils de veure a simple vista. A més, l’animal pot tenir dolor intens. Després del rentat, s’ha d’aplicar tractament mèdic agressiu. És necessari aplicar antibiòtics tòpics i per via oral i antiinflamatoris. També és molt important fer un seguiment al cap de pocs dies per comprovar que les lesions estan cicatritzant correctament.

Només en alguns casos pot ser necessària la intervenció quirúrgica, quan les lesions són profundes. En general, una actuació ràpida pot portar a la curació total.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Categories: