piscina de plastic rosa en jardi

Consells per evitar el cop de calor

Avís important, és un text llarg amb molts consells.

Aquests dies estem tenint la primera onada de calor de l’estiu, i amb ella arriba el risc de patir un cop de calor a les nostres mascotes.

Com sabeu (tots veiem casos a internet), cada any hi ha casos que, per negligències, descuits o desconeixença, acaben amb la mort de mascotes, sobretot gossos. No hauria de passar, però encara passa, i està en la nostra ma prendre consciència del perill de les altes temperatures.

Quan es dóna un cop de calor, pot passar des de cremades a pell i coixinets, fins dany a òrgans interns, problemes de coagulació de la sang, convulsions i mort. Per desgràcia, jo al llarg de la meva carrera professional, he hagut d’atendre molts casos. Són veritables emergències i no sempre hi som a temps.

Pots pensar que és exagerat si no ho has viscut mai, però creu-me quan et dic que un cop de calor és greu.

Què podem fer els dies de calor per evitar el cop de calor

 • la temperatura del terra puja molts graus per la qual cosa pot cremar coixinets. No obliguis al teu gos a caminar per l’asfalt cremant! i pensa que els terres de balcons i terrasses també s’escalfen. La regla és: si tu no pots caminar descalç, ell/a tampoc.
 • Fes passejades quan la temperatura és menor, ben aviat al matí i al vespre.
 • Si hi ha una humitat ambiental elevada també pot ser perillós ja que el panteig no és tan eficient quan l’ambient està saturat d’aigua.
 • No el deixis al cotxe, i si ho has de fer si o si, que sigui el mínim temps possible, amb el cotxe aparcat a l’ombra, finestres baixades i aire acondicionat si pots.
 • Per molt atlètic i en forma que estigui el teu gos, no el forcis. Si li puja la temperatura corporal i no pot termorregular bé, tindrà un cop de calor.
 • Assegura’t que tingui SEMPRE accés a aigua. Si està fora o passa moltes hores sol, posa recipients grans. I si està en un jardí, posa’n més d’un si pots.
 • Garatges i altres llocs petits i mal ventilats són molt perillosos. Les portes metàliques s’escalfen molt ràpid i incrementen els graus dins del garatge rapidament.
 • Si el teu gos està fora, assegura’t que té llocs amb ombra. Pensa que el sol es mou al llarg del dia i al migdia pot ser que no tingui CAP espai d’ombra…
 • Pentina i treu nusos perquè la pell respiri i circuli l’aire entre el pèl, sobretot si tens un gos de pèl llarg.
 • Oblida’t de rapar el pèl (qualsevol perruquer/a caní t’ho dirà)
 • Considera posar una piscina o qualsevol recipient gran perquè es pugui remullar si no aguanta més. A més, si els hi agrada l’aigua, s’ho passarà pipa.

Consell final

Per acabar, però no menys important, si el teu gos, després de jugar fora o passar molta estona al sol, comença a pantejar, té els ulls desorbitats, no sap com posar-se, busca l’ombra desesperadament… mulla-li una mica amb aigua no glaçada (això és important) les potes, orelles, panxa i truca o surt volant al teu veterinari de confiança.

Categories: