Com viure amb una mascota cega. Alguns consells útils

 gat tocan la ma

gat i propietari tocant-se

En aquesta ocasió, us vull donar uns consells als propietaris que teniu una mascota cega, o que ha perdut molta visió.

Heu de saber, abans de tot, que la vostra mascota por estar cega i ser molt feliç i tenir molta qualitat de vida. Només hem de seguir algunes recomanacions molt senzilles.

Els animals són increïbles. De fet, a internet segur que heu vist històries d’animals cecs que porten una vida completament normal.

Hem de tenir en compte 3 coses:

  • evitar que tinguin dolor
  • evitar que es puguin fer mal
  • motivar-los

Evitar que tinguin dolor

Per sort, moltes malalties cròniques que produeixen pèrdua de visió no són doloroses. Però algunes sí que ho són. En aquests casos haurem de donar medicació i fer seguiment periòdic per garantir el seu benestar.

En alguns casos, donar medicació no garanteix que la nostra mascota no tingui dolor o malestar, així que et podem recomanar una solució quirúrgica que s’adapti a les seves necessitats.

Evitar que es puguin fer mal

La teva mascota està plenament capacitada per adaptar-se al seu entorn. Només li hem de donar temps i facilitar-li una mica les coses.

A diari veig animals que han perdut la vista per malalties degeneratives, accidents o senzillament perquè hem fet tard, i aconsello als propietaris vàries coses:

  • evita que tingui accés a escales, piscines, portes tipus garatge… perquè s’hi pot quedar atrapat i en un moment de pànic o desorientació no trobar la sortida
  • no canviis el mobiliari de lloc ni deixis coses al mig perquè ell/a no se l’espera i es pot fer mal
  • intenta deixar zones de passadís sense mobles perquè la teva mascota el segueixi
  • pots provar a posar ambientadors o catifes per ajudar-lo/a a que diferencii diferents espais
  • quan surtis a passejar, millor utilitza arnés, i porta’l als mateixos llocs perquè es familiaritzi
  • avisa a la gent, sobretot mainada, de que la teva mascota no s’hi veu, perquè ningú s’espanti ni prengui mal de forma accidental
  • en gats, ves amb compte amb les alçades o raconets

Motivar-los

Un animal cec, amb freqüència dormirà més de lo normal o refusarà moure’s per por a fer-se mal. Quedar-se quiet durant hores pot portar a altres problemes, com obesitat i artrosi, així que hem d’intentar estimular-los.

Podem utilitzar joguines que s’omplin amb menjar, tipus Kong o joguines que facin soroll perquè sigui més fàcil trobar-les. També podem impregnar la seva joguina preferida amb alguna olor que li agradi (refregant pernil o alguna cosa olorosa).

No t’aconsello jocs de llençar i recollir ja que pot ser estressant si no els troba, però segur que a la llarga, amb entrenament i paciència, és ben capaç de trobar-los!

A mi especialment m’agrada molt el joc de buscar premis. Sovint el faig a la consulta i els gossos estan encantats d’entrenar el seu nas!

Consisteix a deixar premis petits i que facin bona olor en una habitació, i a l’ordre de “Busca!” deixar que el gos els trobi. No cal fer-ho més de 5 o 10 minuts seguits. Veuràs que el teu gos està super concentrat, i això també és esgotador per ell. Però ho pots fer vàries vegades al dia perquè entreni i desenvolupi cada vegada més el seu olfacte.

En els gats, et desaconsello el collar amb civella. És molest per ells ja que necessiten aguditzar l’oïda en casos de pèrdua de visió. A més es podrien enganxar i fer-se mal.

Una mascota cega pot viure molt de temps i molt feliç, i acompanyar-los en aquest procés reforça el vincle que tenim amb ells.

En aquest enllaç podeu veure com es fa un arnés per gossos cecs. Us el podeu fer vosaltres mateixos!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Categories: