El meu gos té catarata

Avui vull parlar d’un tema que segur que interessa a molts propietaris: la catarata. Per simplificar, parlarem principalment de la catarata en el gos ja que en el gat l’aspecte és molt semblant però les causes són diferents, i mereixen un capítol apart perquè en el gat la catarata sol ser secundària a un procés inflamatori o infecciós.

Què és la catarata

El primer que hem d’explicar és què és una catarata, ja que la catarata pot ser semblant a altres malalties i amb certa freqüència es confon. És assombrós el nombre de vegades que propietaris i veterinaris m’envien casos pensant que són catarates i no ho és.

Per tant, una catarata és una opacitat PATOLÒGICA del cristalí. El cristalí és la lent de l’ull, i es situa darrere l’iris, és el que veiem a través de la pupil.la. Ens sembla que veiem un forat negre, però aquí hi ha el cristalí. Altres taques es poden situar a la còrnia o a l’humor aquós, però això no seràn catarates.

En condicions normals el cristalí és transparent però si hi ha una catarata, com que el cristalí es torna gris o blanc, veiem la taca. El cristalí té diferents parts: la càpsula, el còrtex, l’epinucli i el nucli, de manera que la catara pot estar situada en qualsevol d’aquests llocs. A més pot estar localitzada o no, i pot tenir diferents graus de maduració. Com més incipient o inmadura més transparent serà. Com més madura més opaca i pertant menys deixa passar la lluny i més molesta a la visió de l’animal.

 

catarata en ull de gos

catarata madura en el gos

 

Com es forma el cristalí en el gos

Si us fixeu, al principi he remarcat en majúscula que es tracta d’un procés patològic. Això és molt important dir-ho, perquè la catarata no és el mateix que la esclerosi nuclear del cristalí. El cristalí, o lent, com tots els teixits de l’organisme, envelleix. I el cristalí envelleix d’una manera fascinant i molt curiosa.

En l’etapa embrionària, quan encara s’està formant l’ull, el cristalí s’embolcalla amb la càpsula i el material proteic que hi ha a dins no torna a sortir mai més en condicions de salut. Això té dues implicacions molt importants: 

  1. si es trenca la càpsula l’ull desencadena una reacció inflamatòria molt greu com de cos extrany perquè no reconeix el que hi ha a dins com propi
  2. el cristalí no para de crèixer durant tota la vida envoltat de la càpsula, pertant cada vegada es va compactant més i perdent transparència: és la esclerosi nuclear de cristalí

catarata en un gos

 

Per tant, és normal que a partir dels 6 anys aproximadament, als gossos els hi veiem un aspecte blavós transparent a la pupil.la o nineta, i això no sempre és catarata, pot ser esclerosi nuclear del cristalí i és un indici d’envelliment.

Per diferenciar la catarata de l’esclerosi nuclear del cristalí és necessari fer un examen amb làmpara de fenedura ja que poden coexistir tots dos, o hi poder haver més problemes que passen desapercebuts a simple vista.

Símptomes de la catarata

Quines implicacions té la catarata per la meva mascota?

 

 

catarata en gos

 

 

La catarata és una malaltia que potencialment pot reduir la visió i a més produir canvis a dins de l’ull. En els casos més greus la nostra mascota afectada de catarata només tindrà percepció visual de llums i ombres i això afecta molt negativament la seva vida diària, tot i que la majoria s’adapten a la ceguera, no és el més recomanable per ells, si es pot evitar. Si voleu consultar com conviure amb una mascota cega aquí hi ha més informació.

Però paral.lelament a la ceguera, i potser més important fins i tot, és el grau d’inflamació crònica que produeix a l’interior del globus ocular. La majoria de vegades és una inflamació lleu, de baix grau i que passa molt desapercebuda. En aquests casos podem notar vermellor de la conjuntiva i un iris enfosquit.

En els casos més greus, es dóna una uveítis o inflamació intraocular, dolorosa, amb espasmes de dolor i alliberament de substàncies que poden produir seqüeles greus i irreversibles, com ara sagnat o adherències de teixits intraoculars, i fins i tot desprendiment de retina.

yorki amb catarata

 

Per què es produeix la catarata. Causes de la catarata

Moltes vegades els propietaris em pregunteu angoixats perquè el vostre gos té catarata. Doncs bé, la causa més freqüent de la catarata és la hereditària.

Existeixen moltes races de gos que estan predisposades a tenir catarata. En algunes ja se sap fins i tot quins gens en són responsables i en altres no, i no es pot demostrar, però sí se sap que tenen major predisposició. El col.legi americà d’oftalmòlegs veterinaris, una de les dues majors institucions en la oftalmologia veterinària, junt amb el col.legi europeu d’oftalmòlegs veterinaris, edita un llibre amb les races predisposades i els estudis que es fan per aconseguir trobar un test genètic. És una referència a nivell mundial per la resta d’oftalmòlegs. En aquest enllaç trobareu més informació, tot i que està en anglès.

Existeixen altres causes de la catarata, que són: per inflamació o traumatisme ocular, per malalties sistèmiques (com la diabetis), per intoxicacions, nutricionals etc. 

És per tot això que és TAN IMPORTANT, davant la sospita d’una catarata, visitar un oftalmòleg veterinari. S’ha de fer un diagnòstic correcte de catarata, s’ha d’intentar una aproximació a la causa de la catarata, i s’ha d’explorar la totalitat del globus per veure si hi han altres problemes associats.

Tractament de la catarata en el gos. Com es tracta la catarata?

En l’actualitat, l’unic tractament per la catarata és la cirurgia. Igual que passa en medicina humana, cap fàrmac ha passat els estrictes controls i estudis necessaris per provar la seva eficàcia.

La intervenció per operar la catarata es diu FACOEMULSIFICACIÓ i consisteix en fer una incisió mil.limètrica a la còrnia, inserir uns instruments que van fragmentant el cristalí a l’hora que el van aspirant. Al mateix temps, per evitar danys intraoculars, es manté una irrigació dins de l’ull. En acabat, si es pot, s’implanta una lent artificial per tornar la millor visió possible al pacient.

Abans de realitzar aquesta intervenció s’han de fer unes proves específiques a més de l’examen oftalmològic complert. Aquestes proves són:

  • analítica sanguínia
  • ecografia ocular
  • gonioscopia
  • electrorretinografia

Tot i que aquestes proves surtin bé, la cirurgia de catarates no té el 100% d’èxit. Aproximadament entre un 10 i un 20% dels animals operats poden desenvolupar complicacions que, en casos greus, poden portar a la ceguera irreversible. Com en qualsevol altre acte quirúrgic, és important que el propietari entengui aquests riscos ja que, tot i que el procés es dugui a terme rigurosament, aquesta és l’estadística en la cirurgia de catarates.

Serà decisió del cirurgìa oftalmòleg, junt amb el propietari, de la conveniència d’operar un ull o tots dos alhora, ja que cada pacient té les seves característiques individuals i no es pot generalitzar.

Per acabar, heu de saber que la intervenció de catarates té un postoperatori medicamentat llarg, i que en alguns casos fins i tot durant tota la vida de l’animal. En qualsevol cas, serà el vostre veterinari oftalmòleg qui, amb els successius controls, decidirà la pauta de medicaments més adients.

Què he de fer si el meu gos té catarata?

En cas que sospiteu que el vostre gos té catarata, el més convenient és realitzar una visita amb un oftalmòleg. Després de realitzar un examen complert per valorar la presència o no de catarata, i la presència d’altres alteracions oculars, discutirà amb el propietari el millor camí a seguir. Ja sigui continuar amb les proves específiques, realitzar un estudi sanguini per detectar altres malalties o fer un seguiment de la catarata abans de decidir la intervenció.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Categories: